Tort Ślubny - wskazówki

Udostępnij:

fot. Mark Davidson Photography.

Prawdopodobnie temat tortu jest już Ci dobrze znany. Z racji tego, że jest to element który pojawia się zawsze na ślubie, podpowiadamy kobietom tym mniej wtajemniczonym.
Przeczytaj  o czym  należy pamiętać, abyś miała stu procentowe przekonanie, że tort na który się zdecydujesz będzie strzałem w dziesiątkę!

Wypróbuj


Zanim zaczniesz planować spotkanie z konkretną cukiernią, dowiedz się czy organizują  degustacje zarówno w tej jak i w  innych. W wielu miejscach targi ślubne odbywają się co kilka miesięcy i grzechem by było, jakbyś się na nich nie pojawiła.  Wypróbujesz tam przykładowych ciast i przy okazji zadasz pytania ekspertom.

 

 

 

fot.1 John Shim Photography fot.2 Sona of Inspired by Love fot.3 Hello Studio Photography

 

Wybierz styl

 


 Zwróć uwagę przede wszystkim na to, aby Twój tort był spójny z całą uroczystością. Nie tylko z lokalem ale np. z kwiatami lub suknią ślubną.  

Rozmiar tortu


Rozmiar tortu powinien być adekwatny do ilości gości, dlatego kiedy już będziesz mieć pewny zarys potwierdzonej ilości osób, to jest czas na decyzje co do jego rozmiarów. Każda cukiernia doradzi Ci odpowiednią jego wielkość.

 fot.1 Allyson Wiley Photography fot.2 Loft Photographie fot.3 Kristyn Hogan

Cena


Średnia cena tortu weselnego? To tak jakby zapytać ile kosztuje średnio samochód. Na cenę składa się bardzo wiele czynników tj, dekoracja, skład, rozmiar a także jego forma. Im więcej podasz szczegółów tym bardziej precyzyjnie cukiernia jest w stanie go wycenić. Jeśli wiesz, jak ma wyglądać i smakować, wyślij zapytanie drogą elektroniczną do wybranych cukierni. Na pewno przybliży Cię to do kosztów z  jakimi musisz się liczyć.

Pogoda


Jeśli planujesz ślub w okresie letnim, gdzie jest duże prawdopodobieństwo wysokiej temperatury, zastanów się dwa razy decydując się na dekorację z bitej śmietany. Nawet gdy tort będzie znajdował się w lodówce wybranego lokalu, podczas transportu może zmienić troszkę formę.

fot.1 Sunny 16 Photography fot.2 Jeanne-Pierre Uys. fot.3 Clayton Austin

Detale


Jeśli chodzi o wystrój tortu, jednym z najtańszych dekoracji jest lukier platyczny. Wszystkie dodatki wykonywane ręcznie z wyrobów cukierniczych z pewnością podniosą ostateczną kwotę na rachunku. Istnieje też typ tortów, który coraz bardziej wkupuje się w łaski panien młodych, tzw. naked cake. Bardzo popularny na zachodzie a do nas przybywa małymi krokami. Jak wygląda? Jest to "nagi tort". Gołym okiem widać warstwy biszkoptu a także nadzienia. Pięknie wygląda z kwiatami i owocami.

A może mini?


Wielu cukierników zgodzi się, że mini tort ślubny jest świetnym pomysłem ale tylko w teorii. W praktyce każdy mini torcik dla gościa wymaga własnej dekoracji. To nie tylko bardzo czasochłonne ale wprost proporcjonalnie wzrasta również jego cena, za jaką będziesz musiała zapłacić. Pomimo to, wyglądają bardzo niesamowicie i oryginalnie, gdy kelnerzy roznoszą na pięknych srebrnych tacach takie słodkości.

Udostępnij:
Newsletter
Copyrights © 2014 Wszelkie prawa zastrzeżone.